Clerestory House / Lai Cheong Brown

first_img Australia Projects Manufacturers: Louis Poulsen, MODWOOD, Modinex, Mutina, Westinghouse, ROYAL OAK FLOORS Products translation missing: en-US.post.svg.material_description CopyHouses, Extension•Melbourne, Australia Area:  209 m² Year Completion year of this architecture project ArchDaily “COPY” Year:  CopyAbout this officeLai Cheong BrownOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentExtensionMelbourneAustraliaPublished on February 15, 2017Cite: “Clerestory House / Lai Cheong Brown” 14 Feb 2017. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodGRP Siding Façade SystemPlasticsMitrexSolar SidingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalSystems / Prefabricated PanelsKalwall®Translucent WalkwaysPanels / Prefabricated AssembliesIsland Exterior FabricatorsSpecialty Facade SystemsLightsLouis PoulsenLamps – LP Slim BoxWoodBruagAcoustic Panels with LEDTiles / Mosaic / GresiteHisbalitMosaic Tiles – Palm SpringsMineral / Organic PaintsKEIMBlack Concrete – Concretal®-BlackSuspension SystemsMetawellAluminum Panels for Smart CeilingsDoorsGorter HatchesFloor Door – Fire RatedBricksDEPPEWaterstruck Bricks – 1622/1635ekws DFMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?Clerestory 住宅 / Lai Cheong Brown是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Houses Architects: Lai Cheong Brown Area Area of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/805320/clerestory-house-lai-cheong-brown Clipboard Clerestory House / Lai Cheong BrownSave this projectSaveClerestory House / Lai Cheong Brown “COPY” Clerestory House / Lai Cheong Brown Photographs:  Jaime Diaz-Berrio Manufacturers Brands with products used in this architecture project Products used in this ProjectLightsLouis PoulsenLamps – AJ CollectionArchitects In Charge:Rowan Brown, Christina Lai CheongOther Collaborators:BHS Consultants, Floreancig Smith Building Surveyors, Smart Building ConceptsCity:MelbourneCountry:AustraliaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Jaime Diaz-BerrioText description provided by the architects. The project focused on the re-imagining of a solid brick Inter-war heritage home as both a downsize for a retiring couple and a multi-generational home for additional members of the family. The house also needed to accommodate the gatherings of a large family cohort, many of whom live only streets away.Save this picture!© Jaime Diaz-BerrioAs a heritage controlled building, the design response needed to accommodate all of the expansion to the rear of the block. Externally the project repaired and refurbished the tiled roof, clinker brick façade and chimney while replacing original window joinery to a matched detail. New wrought iron gates were designed based on the motif of the original 1930’s ironwork.Save this picture!© Jaime Diaz-BerrioSave this picture!Floor PlanThe extension is completed in a mix of re-used and recycled clinker bricks with the new living space, topped by its lantern roof, differentiated in dark blue dry pressed brickwork.Save this picture!© Jaime Diaz-BerrioSave this picture!© Jaime Diaz-BerrioInternally the house provides a new interior that blends retained and refurbished heritage details with contemporary elements.The house accommodates both a retired couple and an adult family member in connected but separate accommodation. An integrated apartment with its own bathroom, laundry and kitchen facilities is set within the house’s original master suite. The remaining sections of the house and a new extension accommodate the retired couple comfortably and with enough space to connect with the house’s other occupant and a host of nearby family when they choose to.Save this picture!© Jaime Diaz-Berrio A full height walnut veneered hallway joins the original octagonal entry vestibule to the new clerestory topped open plan living and dining space, which centres the new home and provides a large light filled area to enjoy with extended family. A small snug off the main living spaces serves as a small intimate retreat for the couple day to day.Save this picture!© Jaime Diaz-BerrioProduct Description. Timber was used throughout the project internally to add warmth and texture while drawing together the original heritage elements and more contemporary forms into a single cohesive design. As a central focal point of the project the clerestory exemplified this focus on timber with the use of pre-finished two tone Western Red Cedar lining boards, with a batten profile, helping to add both drama and warmth to this key space.Project gallerySee allShow lessHair Salon in Nakazaki / Shimpei Oda Architect’s OfficeSelected ProjectsCowiche Canyon Kitchen and Icehouse Bar / Graham Baba ArchitectsSelected Projects Share Photographs ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/805320/clerestory-house-lai-cheong-brown Clipboard Save this picture!© Jaime Diaz-Berrio+ 19 Share 2016last_img read more

Read More »